[2012. 11. 12] TÚRA A CSATÁRI KILÁTÓHOZ

2012. október 21-én vasárnap egy kis csipet csapat 15 fővel teljesítette a kitűzött túra tervét, melynek úti célja a Veszprém Csatár hegyi kilátó volt.

www.dpse.huA csapat 09.30 órakor a Betekints étteremtől indult a kilátó meghódítására, akkor még egy kis ködben.
Veszprém várostól nyugatra elhelyezkedő, a 8-as főközlekedési út fölé magasodó 375 méter magas Csatár-hegy csúcsán álló kilátó a hajdani, már rég tönkrement Cholnoky-kilátó helyén áll.
A bakonyi piros turistajelzésről a búcsújáróhelyként is ismert Csatári kápolnától a piros háromszög jelzés vezet fel a csúcsra. A kilátó három szintes, tetejével kb. 12 méter magas. A harmadik szintről a szemmagasság 10 méter körül van. Rálátunk a városra, a város környéki erdőkre, nyugat felé Márkóra, a Séd-völgyre, Bándra az Essegvár romjaival, délnyugatra a Kab-hegyre, Nagyvázsonyra nyílik ki a táj. Észak felé tekintve a Hajag és a Papod tűnik a szemünkbe, északkeletre Várpalotát is sejthetjük.
Gyalog először a Séd völgyben haladtunk, majd az Ördögrágta kő sziklaszirtnél kibukkanva átszeltük a várostól nyugatra elterülő kietlen, kopár mészkőfennsíkot, végül a Csatár-hegyi kertvároson keresztül kapaszkodhatunk fel a kápolnához. Mire felértünk, a köd is felszállt.
A csapat lelkesen megtette a több km távot és gyönyörködhetett a táj adta szép kilátásban.

Vizeli Ágnes
túravezető

www.dpse.hu[2012. 11. 10] TÚRA A CSATÁRI KILÁTÓHOZ

Fotók száma: 9
Létrehozás ideje: 2012.11.12.

[ képgaléria megnyitása..]