[2015.03.29.] Nyuszi túra, Keselyűsi tanösvény


Keselyűsi nyuszi

Eljött hát a gyermekek által várva várt hétvége! A hét elején még nem gondoltuk, hogy az égiek ilyen kegyesek lesznek hozzánk. De szerencsére azok voltak, így gyönyörű, napsütéses délelőtt érkeztünk a túra színhelyére, Keselyűsbe.
A tanösvényen végigsétálva az erdő- és vadgazdálkodással, valamint a fekete gólya életével ismerkedhettünk meg. Utóbbiak fákra festett képe  tájékozódásunkat is segítette. Áthaladtunk a Gemencet átszelő kisvasút vonalán is, közben a  gyerekek és felnőtt kísérőik vidáman beszélgettek, gyönyörködtek a kéklő ibolyában, a sárgán pompázó gólyahírben.  De a tekintetek egyre inkább  az erdőt fürkészték, a nyusztit keresték...Biztos ami biztos, volt aki kedvenc plüss nyuszijával érkezett a helyszínre, míg  legkisebb túratársunk futóbiciklivel tette meg a másfél kilométeres távot.

A tanösvény végére érkezve a gyermekek a fűben kis csomagokat találtak, melyet azonnal fel is bontottak, s az édesség tartalom nagy részét el is fogyasztották. Előkerültek a táskák mélyéről az otthonról hozott szendvicsek, italok is.
Az ebéd elfogyasztása után újult erővel ismét útra keltünk, előbb a kisvasút nyomvonalát követtük, majd a Sió-töltésen folytattuk utunkat. Később arról letértve a Holt Sió parton sétáltunk vissza a kiinduló pontra. A  szülők nosztalgiázva mesélték egymásnak, hogy gyermekkorukban hogyan gurultak le a töltés oldalán, télen pedig még szánkózni is lehetett ott. Gyermekeink azonnal ki is próbálták a már-már elfeledett örömteli „játékot”.

A Holt Sió mellett hódok által megrágcsált fákat találtunk, megcsodáltuk a vadállatok járatait, melyeken keresztül - a vízen átúszva - jutnak el a túlpartra. A víz túloldalán a természetvédelmi terület felett szürke gém tárta szét szárnyait, élelem után kutatva pásztázta a terepet.
A csodálatos szépségű part mellett haladva szinte észre sem vettük és máris célba értünk. A túra végeztével mindenki jókedvűen, feltöltődve, élményekkel gazdagodva indult haza otthonába.

Gujdovics Szilvia
DPSE, Szekszárd

Felkerült 113 db fotó a képgalériába!