[2014.10.25.] Nyitrai gyalogtúra, Szlovákia

A győriek Szlovákiában túráztak

Október 25-én reggel fél nyolckor indult a DPSE győri spotkörzetének 30 vállalkozó kedvű tagja a szlovákiai Zobor hegyet megmászni. Az időjárás és a hangulat tökéletes volt egy őszi túrához. Kétórányi utazás után, háromnegyed tízkor érkeztünk meg célunkhoz. Rövid tájékozódás után útnak indult a „hegymászó” csapat.
A Zobor-hegy az Északnyugati-Kárpátok belső vonulatához tartozó Tribecs-hegység (Tribeč) déli részét képezi, tengerszint feletti magassága 587 méter, Nyitra városa fölé emelkedik. Zobor-hegy egyik legértékesebb természetvédelmi területe a Zobori erdősztyeppe, amely a természetvédelmi rezervátum része. Figyelemre méltó növény és állatvilággal rendelkezik.

Közel kétórás túra után, kellemesen elfáradva indult tovább a társaság, hogy megnézzük a Nyitra városában található várat.

 Nyitra egy gyönyörű fekvésű, csodás várheggyel, sok templommal, műemléképülettel, erdős hegykoszorúval, sok Árpád-kori, illetve még korábbi örökséggel rendelkező város. Pozsonytól 92 km-re, keletre, a Kisalföld északi peremvidékét érintő Nyitrai-dombvidéken, a Nyitra folyó völgyében emelkedő dombokon fekszik. Az Északnyugati-Kárpátok belső vonulatához tartozó Tribecs-hegység, s az annak részét képező Zobor-hegy északkelet felől érinti a város területét. Ősi település, már a római korban ismert volt, majd szláv központtá vált. 880-ban már püspökség székhelye, majd megépülnek a zoborhegyi bencés apátság és a remeteségek. A Nagymorva Birodalom keleti fővárosa. A Nyitra folyó félkörívben öleli körül a 60 m magas Várhegyet, amelyen a kis alapterületű, de jelentős vár áll.

A várban található székesegyház mennyezetén láthatjuk azt a jelenetet, amikor Szent István királyunk felajánlja koronáját Szűz Máriának, a mennybe fölvett Boldogasszonynak. A vár előtt egy csodálatos Mária-oszlop található, melyet Szent István és Szent László király, Szent Imre herceg és Szent Adalbert szobrai díszítenek.

A vár területe és a Szt. Emerám püspöki székesegyház látogatható.
A vár közös megtekintése után, délután fél ötkor indultunk hazafelé Győrbe, ahová fáradtan ugyan, de élményekben gazdagon tértük vissza.

Köszönettel tartozunk kedves kollégánknak, Varga Norbertnek, aki a túrát teljes egészében szervezte.

Kovács Katalin


Felkerült 4 db fotó a képgalériába!