[2014.05.24.] Ausztriai kirándulás, Steinwaldklamm


Vízesések, szurdokok mentén

A DPSE soproni körzetének kalandvágyó csapata május 24-én ausztriai túrára indult.

Muggendorfnál kezdtünk. A táj már a buszról leszállva is csodálatos volt. A Myra vízesések mentén indultunk el, s az információs táblákról megtudhattuk, hogyan hasznosították a vízi energiát 1783-tól kezdve a fafeldolgozásban és az áramtermelésben. A szakasz csúcspontjaként a Hausstein-szikláról megszemlélhettük a környező falvakat, hegyeket.

Délutáni túránkat a Jagasitz vendéglőnél kezdtük. Utunk először 200 méter szintkülönbséggel lefelé, majd az 549 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Steinwandklamm bejáratától felfelé vezetett. Karbantartott hidakon, lépcsőkön, mély sziklahasadékokban barangoltunk. Közben megcsodálhattuk, ahogy a hegyi patak utat tör magának a sziklák, gyökerek közt. Vadregényes utakon haladtunk, előfordult, hogy egymást kellett segíteni a biztonságos haladáshoz.

Egy idő után az út kettéágazott. A bátrabbak vaslétrákon mászva tették meg a sziklák közti szintkülönbséget. Ahogy közeledtünk a Türkenloch barlanghozhoz, úgy gyűltek a sötét felhők az égen. Végül sikerült beérnünk a barlangba a zápor előtt, s itt vártuk meg az eső elálltát. Csapatunk másik utat választó részének még a zuhé előtt sikerült elérnie az autóbuszt.

A hazafelé út is kiváló hangulatban telt, az izomláz csak másnap jelentkezett.

Horváth Hajnalka


Felkerült 11 db fotó a képgalériába!