[2014.05.24.] Túrázás Dobogókőn


Győriek Dobogókőn

A győri sportkörzet 2014. május 24-ére meghirdetett Dobogókőre egy túrát.
Dobogókő a Visegrádi hegység legmagasabb - 699 méter - és leglátogatottabb hegyi kirándulóközpontja.   Körülötte alacsonyabb, de még így is 500 méter fölé nyúló hegyek vannak. A hegytetőn található Magyarország egyik legszebb kilátóhelye, valamint több szálláshely és étkezési lehetőség várja az ide érkezőket. Dobogókő több fontos turistaút csomópontja. Az ezoterikus elmélet szerint a hegy mélyén a Föld szíve dobog.

Összesen 67-en jelezték, hogy szeretnének részt venni ezen a rendezvényen. A nagyszámú érdeklődésre való tekintettel, kettő busszal és egy személygépkocsival vágtunk neki az útnak. Mosonmagyaróvárról indult egy busz reggel háromnegyed hétkor. Fél nyolc körül értek Győrbe, hogy felvegyék az onnan indulókat. Az utunk Dobogókőig zavartalanul, jó hangulatban telt. Útközben több helyen futó zápor kísért bennünket, de mire a közel 700 méteres magasságban fekvő úti célunkhoz értünk, ragyogóan sütött a nap.
Megérkezésünk után kicsit mindenki kinyújtóztatta magát, aztán nekivágtunk az előre meghirdetett túra útvonalának. A társaságban voltak rutinosabb és kevésbé gyakorlott túrázók, akik csak lassabban tudtak haladni. A csoport eleje olyan tempót diktált, hogy nagyon lehagyták a végén haladókat. Így esett meg, hogy a csapat nagyobbik része jóval hosszabb útvonalat járt be, mert nem az előre megjelölt útvonalon haladtak. Mondhatnám úgy is, hogy eltévedtek. A Hosszú-hegy vonalán egészen a „Szent kút” nevű forrásig gyalogoltak, majd onnan visszafordulva jutottak vissza a kiinduló pontra. Mivel egy jó darabig azért a lemaradók látták, hogy merre halad az eleje, követték őket, így aztán ők sem a meghirdetett túraútvonalat járták be, egy darabig mentek a társaság eleje után a Hosszú-hegy mentén, majd a Kanyargós-patak partján indultak vissza a túra kiindulópontjára, Dobogókőre. Senki nem esett kétségbe, a fontos az volt, hogy az előre megbeszélt időpontra mindenki visszaérjen a parkolóba. Akinek még maradt energiája, végigjárta a Thirring körutat is, ez a Pilis egyik legérdekesebb sziklaalakzatokat mutató körútja.  Ezt a körutat Táltos körútnak is nevezik, mert úgy látják, hogy az út vonalvezetése egy turulmadár körvonalát mintázza. Megállapítottuk, hogy a környék gyönyörű. Rengeteg a turistaútvonal, az ember szíve szerint minden hétvégére beiktatna egyet közülük, hogy mindet végigjárhassa.
Rövid pihenő után indultunk tovább Szentendrére.  Az 1600-as, 1700-as években épült város a Dunakanyar déli kapuja, a templomok és a múzeumok városa. A belvárosi épületek, templomok mind azt a kort idézik. Mintha az ember kicsit visszarepült volna az időben. Végig sétálva a Duna korzón, láthattuk a nem sokkal korábban a folyón levonult árhullám nyomait. A parti éttermek, vendéglátóhelyek tele voltak turistákkal. A városi szabad program mindenkinek lehetőséget adott egy kis levezető sétára a túra után.

Este hat órakor indultunk vissza Győrbe és Mosonmagyaróvárra. Biztosan minden résztvevő kellemesen elfáradt, mert az élmények megbeszélése után sokan bóbiskoltak, akik meg nem, azok is nagyon elcsendesedtek. Összességében nagyon jól sikerült ez a nap. Úgy gondolom, mindenki jól érezte magát.


Kovács Kata


Felkerült 28 db fotó a képgalériába!