[2014.02.09-12.] Síelés Eplényben

A Dunántúli Postás Sportegyesület szervezésében 2014. február 9-12 között a téli sportokat kedvelő postás családok és barátaik a magyarországi Nordica Síarénában, Eplényben síeltek.
A 19 fős kis csapat vasárnap este az ország több pontjáról érkezett a Balatonkenesei postásüdülőbe, ahol szívélyes fogadtatás és finom meleg vacsora várt minket. Az ismerkedési est során hamar kiderült, hogy a legkisebbeken kívül minden résztvevő korábban már kipróbálta a síelést, viszont legtöbbünknek bőven van még mit tanulnia.
Az Veszprém melletti Eplénybe rövid autózással jutottunk el, a helyi kölcsönzőben sikerült a még hiányzó felszereléseket beszerezni, és a kezdeti félelmek leküzdése után felcsatoltunk.
A jól síelők kis bemelegítés után nekivághattak a havas lejtőknek, amelyre csákányos felvonóval, a magasabb részekre a csodálatos panorámát nyújtó négyszemélyes libegővel lehetett feljutni.
A még tanulni vágyók a három nap alatt csoportos oktatások alkalmával szerezhettek ismereteket a síelés alapjairól, a „síkressz” szabályairól. Fokozatosan sajátítottuk el többek között a hóeke, kanyarodás, párhuzamos léccel haladás, felvonóval történő közlekedés, valamint a különböző típusú esések és lábra állások technikáit.
Az oktatások során az ügyességi szint alapján három csoport alakult ki:
4-5 éves „ Minimanók”, akik lábán most volt először síléc, de a második nap végén már a hegy tetejéről csorogtak le. „Ügyes kis suhancok”, akik önállóan és magabiztosan szelték a lejtőket, valamint „A lelkes, és még fejlődni képes felnőttek” csapata
Az esti vacsorákat családias hangulatban töltöttük az üdülőben, ahol alkalom nyílt az aznapi kalandok megosztására, jó hangulatú beszélgetésekre. A síelés második estéjén a siófoki Galerius fürdőben pihentünk, a csúszdák, a termálvizes fürdőzés és a forró szauna igazi feltöltődést jelentett kicsiknek és nagyoknak egyaránt
Az időjárás nem volt kegyes hozzánk. A három nap alatt síeltünk napsütésben, erős szélben, szakadó esőben és hóviharban is, de lelkes csapatunkat ez sem tántorította vissza.
Az eltelt napokban a csapat nagyon jól érezte magát, vidám társaságban, családias környezetben, extrém időjárási körülmények között élménydús sportolásban és kitűnő kikapcsolódásban volt részünk. A szabadprogramként tervezett Activity társasjáték sajnos minden este elmaradt, így ha jövő télen is lehetőségünk lesz az aktív pihenésre, mindenképpen bepótoljuk.


Savanya Judit