[2013.06.30.-07.01] Kerékpártúra, Horvátország

Horvátország EU-s csatlakozása alkalmából június 30-július 1-én szervezett 2 napos BIKE.U kerékpártúrán 100 pécsi és 100 eszéki bringás indult egymással szembe, s 2 keréken teljesítette a csapatonként 2x92 km-es távot. A pécsiekkel tekert néhány közéleti szereplő is, a DPSE-t 18 kerekes képviselte.
Remek programokat állított össze az ötletgazda Simon Wintermans, Pécsett élő holland bringás szervezőtársaival együtt. Mindkét csoport rendőri felvezetéssel haladt, ill. induláskor Pécstől Beremendig a motoros rendőrök mellett 4 bringás rendőr is kísért bennünket. Az útba eső települések önkormányzatai és a szponzorok emlékezetessé tették az utat: Palkonyán kékfestő kiállítást tekintettünk meg, Beremenden strandolás és ebéd után tovább induláskor a két csapat tagjai között 100x100 pacsi csattant.
Az eszéki bevonulás végén a városközpontban tiszteletünkre ünnepélyesen felhúzták a magyar zászlót, majd a Magyar Kulturális Központ vendégszeretetét élvezhettük, miközben a horvát kerékpárosokat Pécs látta vendégül. Eszéken este az óváros főterén Rúzsa Magdi és Toni Cetinski koncerten ünnepeltük a 28-ik tagállam unióba történő belépését.
Másnap Kisharsány önkormányzata biztosított ebédet számunkra, majd a Vylyan pincészetben koccintással búcsúztak egymástól a horvát-magyar bringások.
Felemelő érzés volt a nagy csapat tagjaként részt venni a túrán, és a végén Pécsett lassú menetben csengőszó mellett betekerni a Széchenyi térre. Aki itt volt, sokáig merít az élményekből, s reméljük hosszan tartó barátságok is köttettek.


Farkas Katalin

Felkerült 5 fotó a képgalériába!