[2013.06.15.-06.16.] Salzburgi kirándulás...


2013. június 15-én reggel 7 óra: indulás az Alpokba! Az időjárás ismét nekünk kedvezett, gyönyörűen sütött a nap. A buszból csodálatos kilátás nyílt a környező tájra. Első pihenőnket Bécs előtt tartottuk. Rövid nyújtózkodás után indultunk is tovább Salzburg felé. Délre megérkeztünk a városba. Délután négyig szabad programként várost nézhettünk. A várra sajnos nem maradt időnk, de pótolt minket, hogy megtaláltuk az eredeti Mozart golyót. Négy óra körül indultunk a szállásra, Maria Alm irányába. Az ég egyre felhősebb lett. A hegycsúcsok szégyenlősen sötét felhők mögé bújtak. Mire elértük a falut, eleredt az eső. De hát nem is lenne izgalmas a nap, ha nem esne az eső! A későn jelentkezők külön szállást kaptak. Végül a csapat nagyobb része is fedél alá került kisebb izgalom után, melyet a 18%-os emelkedő adott. Szerencsékre a csomagokat autóval vitték fel. Tusolás és vacsora után az eső is elállt, így esti programként meg tudtuk nézni Maria Almot is.

Vasárnap reggeli 7-8 óra körül, aztán indulás fél 9-9 között. Az ég felhős, de legalább nem esett az eső. Első állomásunk a Liechtensteinklamm. A szurdok 4 km hosszú, ebből 1 km látogatható. Szélessége helyenként alig 1 méter, magassága 300 méter. Fából épült járdán juthattunk el a látogatható szakasz végén lévő vízeséshez. Dél körül indultunk tovább.

A délutáni program a Hallstatti sóbánya vagy Dachstein.
A sóbányába kb. 12-en látogattunk el. Rövidke keresgélés után megtaláltuk a felvonót. Itt megvehettük a jegyet a sóbányába is. Egy rövid séta után elértük a bánya bejáratát. Kb. 5 perc várakozás után indult a 70 perces idegenvezetés. Kaptunk munkásruhát, hogy ne koszoljuk össze magunkat. A bányajáratokban szépen libasorban meneteltünk, mint a törpék a mesében. A tárnákban látványos előadásokat láthattunk arról, miként fedezték fel a bányát és hogyan bányászták ki a sót. A 200 méter szintkülönbséget 2 csúszdán tettük meg. Ilyen csúszdákon közlekedtek a bányászok is. A második, hosszabb csúszda végén készült egy trafipaxos kép, melyet a kijáratnál meg lehetett vásárolni. A visszafelé vezető utat bányász-kisvonattal tettük meg. Kiérve a melegre, rövidke uzsonna után tettük meg a lefelé vezető utat a felvonóval. A csoport másik része a szomszédos helységbe, Obertaunba ment, ahol a Dachstei hegység egyik csúcsán lévő kilátókat illetve egy jégbarlangot lehetett megnézni. Mindkettőre akadt jelentkező. A 2100 méter magas csúcson lévő fennsíkon több helyen még megvolt a hó, így hógolyózni is lehetett. A kilátás a hegyekre és Hallstattra is csodálatos volt! Akik a jégbarlangot választották, Ők is élményekkel gazdagodva tértek vissza a buszhoz. A hazaindulás előtt még sétáltunk egyet Hallstattban. Megcsodálhattuk a város egyedülálló főterét, a hegyoldalra épült házakat és a festői tájat a Hallstättersee körül.
Végül elérkezett az indulás. A hazavezető kb. 300 km nagyon hosszúnak tűnt. Viszont a buszon kipihenhettük a nap fáradalmait, és megbeszélhettük az élményeinket. Negyed 11-re élményekkel gazdagon értünk haza.


Horváth Hajnalka

Felkerült 31 kép a képgalériába!