[2013.05.24.-05.26] Robert Bajtal Emléktorna, Vinkovci

Vukovár és a sport

A Dunántúli Postás SE-nek (illetve jogelődjeinek), valamint a Magyar Postás Szakszervezetnek most már évtizedekben mérhető baráti és sport-kapcsolata van a Horvát Postás Szakszervezettel.
Annak érdekében, hogy e kapcsolatból fakadó páratlan élményeket minél több sportköri tag átélhesse, a DPSE azt a gyakorlatot folytatja, hogy minden évben más és más sportkörzet férfi és női csapatának nyújt lehetőséget arra, hogy részt vegyen a Robert Bajtal Emléktornán Vinkovci városban.
Robert Bajtal fiatalon, a helyi postán munkavégzés közben, a háború pszichés áldozata támadásának következtében hunyt el.
2013. május 24-26. között ebben a sporttal összekötött emlékezésnek lehetett részese Zalaegerszeg 1. női röplabda, valamint Pécs 2. férfi futball csapata.
Az Emléktorna országos méretű, így 17 focicsapat és 8 röplabdacsapat játszott a helyezésekért, illetve a sportolás és a barátság élményéért. A fiúk sorsolása nem volt kedvezőnek mondható, így a középmezőnyben végeztek. A lányok minden biztatása mellett is meg kellett hajolniuk a Robert Bajtal fiával (!), Markoval felálló Vukovár csapatának nagyobb tudása előtt. Marko sajnos nekünk is lőtt gólt, s végül a torna legjobb játékosának választották, - teljesen megérdemelten.
A lányok szoros küzdelemben a 4. helyen végeztek. Fontos kihangsúlyozni, hogy a DPSE-ben ennek a tornának a hatására egyre több női röplabda csapat alakul, ami a sportág hazai népszerűségét nézve nem elhanyagolható szempont.
A túra sportértékén, a barátságon, a felénk áradó szereteten kívül lehetőséget kaptunk a horvát lelkület mélyebb megértésére is. Vinkovciban búcsúztunk a Horvát Postás Szakszervezet Elnök Asszonyától, Jadranka Dumbovićtól, Milan Jukić elnök-helyettestől, Davor Kršićtől, Elnök Asszony második helyettesétől, Mario Vrćek Szlavóniai regionális vezetőtől, Mladen Vidaković Vukovár-Vinkovci területi szakszervezeti vezetőtől.
Ezt követően elmehettünk a horvát Hős városba, Vukovárra.
Tolmácsunk és kísérőnk, az anyai részről magyar Stojanović Erika szervezésében megtekinthettük a város délszláv háborúban való ellenállásának 87 napját (1991.08.25-11.19) bemutató múzeumot. Valamennyiünket megdöbbentett a temető, ahol a háború vukovári áldozatai nyugszanak, valamint az óriási tömegsír helyén elhelyezett 938 fehér kereszt, valamint az emlékmű. Az emlékhelyek megtekintését a Vukovártól 5 km-re fekvő Ovcara-ban zártuk, ahol a háború alatt a mezőgazdasági kombinátot az agresszorok koncentrációs táborrá alakították, és ide hurcolták többek között a vukovári kórházban kezelt sérülteket, valamint a kórház dolgozóinak egy részét, összesen 261 embert, majd a közelben kivégezték Őket, és tömegsírba szórták a holttesteket. Az exhumálásokat követően 61 főnek nem bukkantak a hamvaira, az eredeti helyszínen, egy sötét raktár falain az Ő fényképük villan fel megvilágítva 35 másodpercenként. A terem közepén un. fényörvényben olvashatók a nevek. Mindemellett döbbenetes volt az is, hogy ezt a helyet, valamint a temetőt a háborúban részt vett, volt katona mutatta be, néha könnyeikkel küszködve…
Erika azt is elmondta, hogy a Vukováriak mindenkit nagyon tisztelnek, akik a városukba látogatnak, s mindezt mi is érezhettük.
Talán kicsit különös a sport és a XX. század végének szomszédunkban történt szörnyűségének az összekapcsolása, azonban a „Memorijalni Turnir Robert Bajtal” is a háború következménye!
Az emlékezések szerint Robert nemcsak népszerű kolléga, jó sportoló volt, hanem néptáncolt is, s szeretett mulatni. A horvát kollégáktól ebből is kaptunk mintát, nem véletlen, hogy Lechner Zoli, Pécs 2 posta vezetője úgy köszönt el a Horvát Szakszervezet Elnök Asszonyától, Jadrankától, hogy még nem látott horvát embereket mulatni, de ahogy ezt a postások tették, az felejthetetlen számára, mint ahogy a Horvátországban töltött három napunk is!
Utunkat Baranyában, Vardaracon - házigazdáink szerint egy könnyű, én inkább kiadósnak (és nagyon finomnak) nevezném – ebéddel zártuk.

Köszönjük a Dunántúli Postás SE-nek a lehetőséget, a Horvát Postás Szakszervezetnek, annak Elnök Asszonyának és valamennyi munkatársának, a horvát postásoknak a mérhetetlen kedvességet, szeretetet!

Hvala Lijepa!

Nemes Margit


Felkerült 119 db fotó a képgalériába!