[2013.05.11.] "Kincsek között élünk" kerékpártúra, Ormánság

Kincsek között élünk

Idén immáron negyedik alkalommal rendezték meg május 11-én a Baranya megyei tájegység, Ormánság területén a Kincsek között élünk elnevezésű kerékpártúrát, melyet korábban a helyi médiumokban is közzé tettek.

Ebben az évben már rekordszámú jelentkező regisztrált – több, mint 600 fő jelentkezett –, emiatt az elektronikus jelentkezést a szervezők le is zárták, mert attól tartottak, ettől nagyobb létszám esetén nem tudják a kerékpárosok közlekedését teljes mértékben biztosítani.
 
A programot az eddigiekhez hasonlóan meghirdettük a PostaWeb-en is, aminek köszönhetően 69 fő képviselte a Dunántúli Postás Sportegyesületet.

A kezdet előtt a meteorológia némi bizonytalansággal nem éppen felhőtlen időt jósolt, mi a szemünkre és érzékeinkre hagyatkozva mégis belevágtunk és „nyertünk”.
A kerékpártúra kezdő- és végpontja ebben az évben is a tájegység „fővárosa”, Sellye volt. A település strandfürdője előtti parkolóban volt a „felkészülés” és a strandfürdő területéről fél órányi bevezetés, műsor után az indulás.
 
A rendezők a várható magas jelentkezési szám miatt eleve két kört jelöltek ki. A kisebb kör kb. 33 km volt: Sellye-Drávaiványi-Drávasztára-(Dráva töltésen vezető út)- Felsőszentmárton-Drávafok-Sellye, míg a nagyobb kör kb. 55 km Drávasztáráig megegyezett a tavalyi útvonallal, onnan pedig a kis körrel azonos útvonalon vezetett.
 
A „nagykörösök” ismét megnézték Vajszlón a Kodolányi múzeumot, míg Drávasztárán kelt kaláccsal várták a résztvevőket, a kikötőben pedig délszláv zenére frissülhettek a bringások, sőt akadtak, akiknek nem volt elég fárasztó a tekerés, még egy kis kolo táncra is beálltak.

Drávafok után a rendezők a főútról beinvitáltak az erdőbe kb. két kilométer mélységbe, ahol rengeteg szúnyog társaságában megvendégeltek szarvasgombás snackekkel.

Ezek után már a cél lebegett a szemünk előtt, és visszaérve a sellyei strandra finom és bőséges vegyes pörkölttel várták a megfáradt bringásokat.

A korábbi hasonló bringatúrákhoz képest a szervezők célja most sem elsősorban egy monoton kerékpártúra lebonyolítása volt, hanem igyekeztek az új résztvevőkkel is megismertetni az ország egyik gazdaságilag legelmaradottabb részén a természeti, néprajzi, építészeti rejtett kincseket, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ezeknek hírét terjesztve segítsük a tájegység turisztikai célú fejlődését.

Tóth IstvánFelkerült 44 db fotó a képgalériába!