[2013.03.26] Nagyheti zarándoklat

Egy túratársunknak, a Soproni Természetjáró Szakosztály tagjának, Beke Attilának írása: 

Nagyheti zarándoklat.
( 2013. 03. 26.)

A Kisalföld napilapban megjelent hirdetés hívta fel a figyelmemet. Az útra regisztrálni kellett. A beígért táv 25 km volt. A zarándoklat anyagi hátterét megnyert pályázati pénz biztosította. 

2013. március 26: hideg reggel – 5.5 CO, viharos szél, havazik, azaz a szél vízszintesen hordja a havat. A különjáratú busz kis késéssel érkezik. Amire Sarródra érünk megtelik. Velünk párhuzamosan még egy busz jön.
Sarród Kócsagvárban gyülekezünk. Osztrák – Boldogasszony -  zarándok társaink egy kis snapsszal köszöntenek bennünket.
A köszöntést és a zarándoklat elindítása a „három Ferenc” szavaival történik. (I. Ferenc képviselő úr, hegykői Ferenc atya lelki kísérő, és a nemrég megválasztott Ferenc szentatyát is bevonták.)
Útvonalunk a nemrégen kijelölt „Mária úton” vezet végig. Az útvonalra épített „Mária kapukon” átmegyünk.
Sarródról rövid  utcai menet után Ny-i irányba letérünk a mezőn átvezető földútra.
Murphy törvénye jól működik: a szél mindig szembe, vagy majdnem szembe fúj és hordja a havat.
Zarándok társaink ajkáról időnként felhangzik egy - egy Mária ének, de a szél elnyomja. Lelkesedésünk töretlen, a szomszédunkkal beszélgetünk. A zarándokok sora hosszan elhúzódik, 95-en indultunk Sarródról. (Létszámolvasás csak Hegykőn a Tornácos vendéglőből kijövet történik meg.)
Fertőszéplakra  a templom előtti domb előtt érünk be. Innentől a Fertő menti kerékpárúton haladunk. Fertőszéplak és Hegykő közötti domb tetején a szél igaziból megmutatja milyen erős is tud lenni. A feszületet vivők időnkén cserélnek.
Hegykőre beérve „Mária kapu”. A templom előtt a polgármester úr és csapata fogadja a zarándokokat forró teával. A polgármester úr igény szerint meg is ízesíti.
Az első „stáció” Hegykő Tornácos vendéglő. Meleg helyiséggel, mellékhelyiségekkel, friss pogácsával, forró teával és forralt borral várnak bennünket. 
Hálásak vagyunk a fogadtatásért. Ferenc atya megtartja első nagy heti áhítatát: az első stációkat foglalja össze, a hegykői fiatalok felolvasásaikkal emelik az áhítatot. Elhangzanak Mária és a nagy heti énekek. Ferenc atya egy erősítőt cipel magával, így a nagy létszám ellenére is mindenhol hallható. 
Tovább indulunk. Itt van a létszám számlálás. Áthaladunk a Tornácos előtt lévő „Mária” kapun. A kerékpár úton haladunk. Fertőhomokra beérve megszólalnak a harangok és amíg a templom előtt el nem haladunk, végig szólnak. Nagyon megható volt. 
Fertőhomok és Hidegség között a szél ismét bizonyítja, hogy ilyenkor ki az úr. Az út mellett meglepetés: egy üvegtálban „zarándok szőlőcukor”. A Hidegségiek ajándéka. Hidegségen egy kis harang hangja köszönt bennünket. Itt csatlakozik hozzánk a 96. zarándoktársunk. Felmegyünk a templomhoz. Rövid ismertetőt kapunk a templomról. A XIII. századból való. A korai templom a szentély mögött – műemlékvédelmi szempontokból – le van választva. Eredeti freskók láthatók itt. 
Ferenc atya itt tartja második stációját. Jézus stációinak közbenső állomásaival foglalkozik. Jézus találkozásai. Azok a mai embert hogyan érintik. A szertartás az előzőek szerint, nagyon szépen felkészülve történik. Énekek és indulunk vissza a Hidegséget Nagycenkkel összekötő útra../.
A Szt. Jakab kápolnánál jobbra fordulunk és áthaladunk a Mária kapun. A  Hársfa sorra kiérő föld úton haladnánk, de a hófúvás miatt lehetetlen. A vetés szélén haladunk. Itt fent a tetőn a szél ismételten megmutatja erejét. Elérjük a Hársfa sor előtti erdőt, majd a Hársfasort. Itt csatlakozik hozzánk a 97. zarándoktársunk. Rövid pihenő, mert egynehányan megtekintik  gr. Széchenyi Béla neje síremlékét.
Végigmegyünk a Hársfa soron. A szél végre hátulról fúj. Beérünk Nagycenkre. A templom felé vesszük utunk irányát. A templomban belső festés  történik, azaz már csak szárítás. A szertartásunk idejére leállítják a szárító gépet. 
Ferenc atya megtartja harmadik stációját, ami Krisztus keresztre feszítését, halálát és sírba tételét tartalmazza. A szertartás az előzőek szerint történik. Kicsit már sietünk, mert 15 órára Kópházára kellene érnünk. 
A melléképület meglátogatása után, egész Nagycenket megkerülve, a 84. sz. úttal párhuzamosan haladó földúton folytatjuk zarándokutunkat. Az erdőbe beérve csökken a szél tombolása. Az erdő után É-re fordulunk. Szűz szántáson a hantok között botladozva haladunk a kópházi Kegytemplomhoz vezető útig. Kópházához közeledve az zarándokok eleje bevárja a hátul jövőket. Együtt, zárt tömegben, kis késéssel, harangszóval érkezünk a Kegytemplom elé. 
Itt a Mária kapu előtt Pápai Lajos megyés püspök úr, több pap jelenlétében – többek között plébánosunk, Német Antal esperes úr – jelenlétében fogadja a zarándokokat. A köszöntő és áldást osztó szavak után Mária éneket énekelve vonulunk be a templomba. A bentiek felállva, tovább énekelve a Mária éneket köszöntik a zarándokokat. Az első padsorok üresen várják a megfáradt zarándokokat. A Kegytemplomban van zarándokúton a Máriacelli Vándor Szűzanya szobra. A szentmise és a zarándoklat is az Ő tiszteletére történik. 
A szentmise celebrálása három nyelven történik: magyarul, horvátul és németül. Az áldozás után I. Ferenc képviselő úr megköszöni a püspök úr támogatását, a szervezők munkáját és a zarándokok részt vételét. A szentmise pápai áldással zárul. 
Kellőképpen lemerevedve, a még hidegebbre váló időben a kópházi Kultúrházba indulunk, ahol meleg étellel, süteménnyel és itallal várnak bennünket a szervezők. Előkerülnek az otthonról hozott, de útközben nem használt pálinkák. A kölcsönös kínálások és a jóleső étel elfogyasztása után 18,15 órakor buszra szállunk, indulunk haza.
Megállapítjuk, hogy a kitérők miatt a megtett táv hozzávetőleg 28 – 30 km.
Áldott szép Húsvétot kívánva és megemlítve, hogy jegesmedvéket ne kergessétek el, mert a nyúl úgy sem jön, búcsúzunk el.

Köszönetet mondunk a szervezőknek, Ferenc atyának, az étkeztetést biztosító Tornácos Étteremnek és Szűz Máriának, aki végig velünk volt!

Áldott szép Húsvétot kívánunk Mindenkinek!

Fertőboz, 2013. március 27.

Összefogalmazta:

Beke Attila