[2013.02.16] Túráztak a vasi postások...

Február közepén, az immár hagyományos túrán vettünk részt a Kőszegi hegységben. A szervezés során jó érzés volt tapasztalni az SE-tagok érdeklődését a kőszegi túrázás iránt.

Számomra külön öröm, hogy a csapat új tagokkal bővült. Elmondható, hogy évek óta ez szezonnyitó túrának számít a vasi sportkörzetben. Az útvonalat nem terveztük hosszúra, mégis bőven akadt látnivaló a közel 20 km-es távon.
Első állomásunk a Kőszeg belvárosában található hatalmas platánfa volt, mely több száz éves, és közelében vezet az Országos Kéktúra Kőszeg belvárosát érintő szakasza.
Útunk következő állomása egy kis utcában található Kőszegi Református Templom volt, melyet Csete György tervezett, és 1996-ban szentelték fel.
A következő látnivalón - mely talán legértékesebb volt túránk során- a Koronaőrző Bunker volt, a Kálvária Templom tövében.
A bunker 2012. augusztus 20-a óta látogatható. A rendszerváltás után sokáig csak egy tábla őrizte emlékét annak, hogy több évtizedes külföldre kerülése előtt utoljára itt őrizték a Magyar Szent Koronát.
A bunkerben - mely nem is olyan pici – megismerkedhettünk a Szent Korona és a Magyar Államiság sorsával – történelmével, ami igazán fordulatos és érdekes volt az elmúlt évszázadok során.
Ezt követően egy kevésbé ismert részletét ismertük meg a Kőszegi hegységnek. Az ún. andalgón keresztül télies környezetben jutottunk el a már Ausztriában található Rőtfalváig (Rattersdorf). Ez az útvonal nagyjából a Gyöngyös patak medrével párhuzamosan halad, és már a XIX. században is kedvelt túraútvonal volt. A rendszerváltás után a túraútvonalat kitisztították és egyre népszerűbbé vált a kirándulók körében.
Rőtfalvából útunk a Hétforráshoz vezetett, ahol egy kicsit megpihentünk. Mivel hó bőven akadt, egy rögtönzött hógolyócsatát vívtunk egymással, mely tűzszünettel és békekötéssel végződött.
Túránk befejező szakaszán Kőszegen a Láng Pincészetben borászati bemutató keretében megismerkedtünk a Kőszegi hegységben termelt szőlőfajtákkal, illetve a tájra jellemző borkultúrával.

A túra jól sikerült, méltó folytatása volt az eddigi téli túráinknak. A végére valamennyien kellemesen elfáradtunk, és már a folytatást tervezgettük… 

Czövek Ervin
Szombathely

Feltöltésre került 4 db fotó a képgalériába.