[2012. 11. 10] Létrákon az ég felé

Idén immár másodszor ment Ausztriába túrázni a DPSE soproni csapata. A mostani úti célunk a Stájerországban lévő Palfau volt.
Palfau közelében található Ausztria legnagyobb vízelvezető barlangja. Az óriásforrás a Hochkar déli lejtőjén fekszik és egyike Ausztria még felfedezetlen karsztjelenségeinek. A szurdok délkeletre található a Hochkar csúcstól 800 méter magasban. A 900 méter hosszú hasadék mentén, falépcsőkön mászhatunk fel, megtekintve az egymásba ömlő 5 vízesést, leküzdve a 300 méteres szintkülönbséget.
Az időjárás végül kegyébe fogadta a több mint 40 fős társaságot, mert bár akkor esett mikor az autóbuszból kiszálltunk, de mire igazából elkezdtük a lépcsők megmászását , arra elállt.
A vízesések és a hegyek látványa gyönyörű volt, a fényképezőgépek sűrűn kattogtak. A túra után a hegy lábánál lévő étteremben lehetett egy frissítő italt elfogyasztani, vagy egy helyi burgonyás specialitást megkóstolni.
Hazafelé megálltunk Mariazellben és megtekintettük a bazilikát. Aznap egy fúvósfesztivál volt a városban, így megcsodálhattunk számos osztrák népviseletet is.
Túránkat jó hangulatban zártuk, bízva abban, hogy az elkövetkező évben is felfedezhetünk néhány csodálatos vidéket.

Bősze Csaba