[2012. 06. 20] Morva karszt - Punkva barlang, Macocha-szakadék.

Kihagyhatatlan látnivalók Csehországban!

2012. június 24.

Kora reggeli indulás Csehországba a Morva-karszthoz. Ez a fantasztikus természeti képződmény Brnotól északra található, mintegy 25 km hosszan.
A karszt legfőbb nevezetessége a Macocha, a közel 140 m mély, és a belőle nyíló patakos Punkva barlang. A Punkva, földalatti patak által kivájt barlangot tekintjük meg.
Most a barlangról: két szakaszra oszlik, az első egy hagyományos cseppkőbarlang, ez is szép, de a nagy szám ez után jön.
Kb. a fél úton beletorkollik egy kb. 150 m mély töbörbe, ami fantasztikusan szép (ezt fentről is meg lehet nézni két kilátópontról). Ez után egy rövid sétával a csónakkikötőhöz érünk, ahol elektromos csónakba kell beszállni. A víz smaragdzöld, alulról is meg van világítva, a csendben haladó hajóról fantasztikus a látvány. Egy helyen egy oldalágnál megálló van, itt ki lehet (és érdemes) szállni. A hajónk itt felveszi az előző csoportot és tovább megy. Mire visszaérünk, a következő már ott van.
A csónaktúra egy hatalmas barlangkapun keresztül egy gyönyörű tóban ér véget. Túránk során végigvezetnek bennünket a barlang cseppköves járatain, majd megcsodálhatjuk a fölöttünk magasodó Macochát, s végül a barlangpatakokon keresztül csónakázhatunk ki ismét a szabadba.
A Macocha-szakadék peremére lanovkával megyünk fel, a panoráma odafentről igazán mesés, az alant húzódó sziklaszurdok félelmetes látvány.
Ezután utazás Kromeri-be, ahol a méltán híres Püspöki Palotát és a Virágos Kertet látogatjuk meg, amely a versailles-i mintát követi. A város történelmi központja fennmaradt és a 20. században felújították. Ez a Főtér és a mellette álló Érseki palota területe. Ezt a területet a Virágoskerttel és a Palotakerttel 1998-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Kroměří-ben ezeken kívül három történelmi jelentőségű templom található: a Szent Mořica templom, a Keresztelő Szent János templom, és a Boldogságos Szűz Mária templom. Indulás haza, érkezés Lentibe az esti órákban.

Kellemes időtöltést és jó túrázást kívánunk !
Dervalics Attila, Nagykanizsa sportkörzet vezetője