[2012. 05. 19] Fraknói túra

Az év végi záró rendezvényen elhangzott, hogy a 2012. év túrái közé iktassuk be az Ausztriában lévő Fraknó vára melletti útvonalat.
A terv május 12-én megvalósult.

A meghirdetéskor olyan nagy volt az érdeklődés, hogy kristály tisztán látszott, kettő autóbuszra lesz szükségünk.
Az indulás napját megelőző héten a jelentkezőkkel együtt figyeltem a meteorológusok előrejelzéseit. Sajnos minden nap megerősítették, hogy eső, hideg, nagy szél lesz. Szerencsénkre az előrejelzésnek a fele sem lett igaz!

Mosonmagyaróvárról 30 fő, Győrből 59 fő indult Sopronba, hogy kiegészüljünk a túravezetőinkkel, dr. Patvaros Kornéllal és Bősze Csabával.
A soproni hegyeket magunk mögött hagyva egy gyenge óra alatt megérkeztünk a túra helyszínére, egy festőien szép völgybe. A kiindulási pontunk egy „tengerszemre” hasonlító tó mellett volt.
A túrát nem terveztük túl hosszúra, mivel az útvonalon több alkalommal is 15-20 %-os emelkedő állt előttünk, amit leküzdött csapatunk.

A több mint kettő órás túra után jól esett mindenkinek az autóbuszban elfogyasztott szendvics, üdítő, sör és fröccs.
Kanyargós szerpentin vezetett Fraknó várához. A kilátás olyan volt, hogy azonnal megértettük, miért is maradt az évszázadok folyamán ilyen jó állapotba a vár. Megkímélte a török és a II. világháború harci tevékenysége. Kettő csoportban, magyar nyelvű vezetővel jártuk be a vár termeit. Bemutatásra kerültek a várban élők használati tárgyai, az Eszterházy családról készült rengeteg festmény. Egyedi élményt nyújtottak a bemutató vitrinekben elhelyezett fegyverek, vadász ereklyék. Külön termekben kerültek bemutatásra az ágyúk, ágyúgolyók és a gránátosok által használt eszközök. A több mint kettő órás vár látogatást követően érkezett meg az időjósok által ígért nagy szél. Kelendő volt a még megmaradt „melegítőszer”.
A lábak nem voltak még annyira fáradtak, hogy a hazafelé vezető utat ne szakítsuk meg egy órára Eisenstadtban (Kismarton).
Jól felkészült vezetőnk, dr. Patvaros Kornél kollégánk bemutatta az itt található kastélyt és a várost. Mindenkinek volt még kedve egy nagy sétához a belvárosban.
A várost elhagyva már külön utakon indultunk vissza. Sopronba érve megköszöntük Csabinak a túravezetést, Kornélnak a tolmácsolást és a jó felkészültséget mutató idegenvezetést. A túra szervezésében segítségemre volt Foki Gábor is, akinek szintén szeretnék köszönetet mondani.
A visszaúton érezhető volt minden résztvevőn, hogy most már jó pihenni az autóbuszon.

Megyeri István
Győr-i sportkörzet