[2012. 05. 16] KIRÁNDULÁS 2012. május 13-án
Hódítsuk meg a SÜMEGI várat és túrázzunk a Jeli arborétumban.

Vasárnap reggel az időjárástól egy kicsit tartva, de jó kedvvel indultunk Sümeg felé. A sümegi vár, a Balaton-felvidék legnagyobb és legjobb állapotban megmaradt várromja környezetéből 87 méterre kiemelkedő sziklákon, 270 m tengerszint feletti magasságban épült. A szép sétautat megtéve jutottunk fel a várba. Egy kis pihenő után felfedeztük a vár összes termét, tornyát. Sok lépcsőt és magasságot megjárva, valamint a környék tájképét megcsodálva -délre a Balatont, nyugatra az Alpok havas csúcsait- indultunk tovább. A vár megtekintése után továbbutaztunk a Jeli arborétumba.
A Jeli Arborétum területe 107 hektárra növekedett. Az arborétumban sok km-t megtéve bejártuk az egész területet. Felfedeztük a Hétforrást, az Óriások erdejét és a tavakat. Utunkat a havasszépe (rhododendron) virágzó bokrai kisérték. A kert virágruhába öltözve csodálatos látványt nyújtott. A nagymennyiségű virág, változatos színeivel és bódító illatával ejtett ámulatba bennünket.

A több órás út végén fáradtan, de csodálatos emlékekkel tértünk vissza az autóbuszhoz és az esti órákban vissza Veszprémbe.

Takács Anikó
Veszprém