[2012. 01. 25] Jakabhegyi évadnyitó túra

Ragyogó napsütés, 12 Celsius fok, mindez január 22-én! Ilyen "hátszéllel" indul útnak a Dunántúli Postás SE gyalogtúra csapata.

Az égervölgyi gyalogösvényen hosszúra nyúlt árnyékok, a tó közepe kisebb-nagyobb jégtáblával tarkított, a széncinegék és a csúszkák eltévesztették a naptárt, márciusi énekszóval köszöntenek bennünket.
No, de az emelkedők visszahoznak bennünket a valóságba: jó néhány méter szintet le kell küzdenünk, míg felérünk Éger-tetőre, az újonnan ácsolt kilátóig. Aztán még további emelkedők kísérik túra-útvonalunkat, egészen a Panoráma útig, mely lankáival, "őserdei beütésével" (kidőlt és korhadt fatörzsek az ösvényen) romantikára, sőt, andalgásra késztetnek bennünket. És feltűnnek az első "babák"! Ezek a különleges alakzatú, vörös homokkő anyagú kövek, sziklák, minden évszakban és minden napszakban elkáprázatnak bennünket. Jó képzelőerővel kivehetjük a formákból a lakodalmas nászmenetet, akik itt, ezen a helyen – a monda szerint - kővé váltak.
Nem sietős az utunk: letelepszünk, előkerülnek az elemózsiás tarisznyák és ráérősen falatozunk....., nem figyelve túravezetőnk intésére, aki arra figyelmeztet bennünket, hogy a Sas-fészekhez még fel kell mászni, és még azután is van felfelé! Sebaj, pihenünk, fotózunk és feljutunk a kék jelzésig. Hurrá, itt már szintben vagyunk, ezért gyorsan „kiugrunk” a Zsongor-kőre! Óvatos ez az ugrás, korántsem olyan veszélyes, mint Zsongor vitézé, aki kedvesével lovastul itt ugrott a mélységbe…Pazar látkép tárul elénk: látjuk a közeli falvakat, a nagyharsányi hegyet, de még a szlavón hegykoszorúkat is megcsodálhatjuk.
A pálos kolostor romjainál szétnézünk, itt a fagyzugos részeken látni még havas szakaszokat. Stílusos ez a hely arra, hogy pezsgővel köszöntsük a 2012-es esztendőt!
Innen a túraútvonal már csak "lefelé" vezet. Ha szerencsénk van, vastag avartakaróban lépkedünk, ha nincs, akkor dagonyázunk a keréknyomban megrekedt sárban.
Nemsokára leérünk az Éger-völgybe. Hiába a kora tavaszias idő, kevés városi nép merészkedett ki a mai napon a szabadba. Gyors búcsú túratársainktól és irány haza, elérkezett a jól megérdemelt pihenés ideje!

Pécs, 2012. január 22.
Máté Rita

[ képgaléria megnyitása ]