www.dpse.hu[2011. 10. 11] V. POSTÁS VITÉZ KUPA, VÁRPALOTA

Szeptember 24-én tartottuk meg sportnapunkat a sportköri tagok és családtagjaik részvételével. Nyárutót idéző gyönyörű meleg, napos időt sikerült kifognunk. A hét próbából álló Postás Vitéz Kupa névre keresztelt, hagyományos sportrendezvényünket Várpalota egyik legszebb kirándulóhelyén, a cseri parkerdőben tartottuk, a Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesület rendezésében.
A korán érkezők segédkezhettek a jurta felállításában.
A később érkezőket a felállított jurta előtt zsíros kenyér hagymával és forró tea várta.

A rövid megnyitó után Farkas Gábor, a Zúgó Nyilak Történelmi Íjász Egyesület elnöke ismertette a verseny menetét és a szabályokat. Ezután lehetett nevezni és maradt egy kis idő a gyakorlásra is. A versenyek hét különböző helyszínen zajlottak, ezért a nevezők 5-6 fős csapatba lettek beosztva és sorra járták be a helyszíneket, hogy elvégezhessék a feladatokat.

Három korcsoportban / gyermek, ifjúsági, felnőtt /, korcsoportonként két kategóriában / lány-fiú, ill. női-férfi / lehetett versenyezni.
A hét próba különféle feladatokból állt.

Az első próba az almavágás, mely feladatnál az volt a lényeg, hogy a feldobott babzsákot sikerüljön szablyával eltalálni.
A második próba során, a pajzsíjászatnál egy 50 cm átmérőjű körbe kellett három különböző távolságról beletalálni.
A harmadik próba a koszorúlövés volt, ahol három különböző méretű koszorúba kellett beletalálni.
Következett a kelevézvetés. A kelevéz egy lándzsához hasonlatos eszköz, hosszú bot végére erősített hegyes fémpenge, amellyel egy fából készült palánkot kellett eltalálni.
Az ötödik próba csatakereszt hajítás volt, amelyből 3 db-ot kellett egy fapalánkba állítani.
A hatodik próbában – íjászat - 6 db különböző mértani formából tetszőleges hármat kellett eltalálni.
A hetedik próba a patkótartás. Kinyújtott kézzel tartott kelevézre pakolták a patkókat, amíg a "vitéz" bírta tartani.
Korcsoportonként eltérő távolságról kellett a feladatokat végrehajtani.
Amíg a verseny értékelése zajlott, Farkas Gábor rövid előadást tartott a honfoglalás koráról, az akkor használatos eszközökről.
Megnézhettünk egy harci bemutatót is, melynek során egy lány kegyeiért küzdöttek meg.
Az eredményhirdetés előtt postás kolléganőnk, Szabó Lászlóné ízletes ebéddel örvendeztette meg a résztvevőket. A magyaros-zamatos-babos névre keresztelt étellel főzőversenyt nyert a tavasszal városunkban megrendezett Hun-napokon.

Valamennyi résztvevő kapott emléklapot, illetve korcsoportonként és kategóriánként az első három helyezett oklevelet és érmet. A legjobb "VITÉZ" Sándor András Várpalota 1 posta dolgozója lett.

Az eddigiektől eltérően nem az abszolút győztes, hanem a korcsoportonkénti és kategóriánkénti első helyezett kapott kupát.

A versenyen leggyengébben szereplő "vitéz" vigaszdíjat kapott.

Keszler Zoltánné
Várpalota 1.

[ képgaléria megnyitása..]