www.dpse.hu[2011. 09. 28] Kirándulás Pöllauban

Szeptember 10-én a DPSE Sopron körzete ismét útra kelt, hogy felfedezze Ausztria újabb vidékeit. A mostani úti célunk az ausztriai Stájerországban a Pöllau-völgyi Természeti Park, a szarvaskörte hazája. A Pöllau-völgyet 1983-ban nyilvánította "természeti parkká" Stájerország tartomány. A táj szépsége, a hagyományőrző és körültekintő gazdálkodás, a népszokások ápolása mind hozzájárultak a kitüntetés elnyeréséhez. A cím arra kötelezi a régiót, hogy példamutatóan és jövőképesen fejlődjön a természetvédelem, a kikapcsolódás, a művelődés és a vidékfejlesztés területén.
Úti célunk felé haladva megcsodálhattunk ködbe burkolódzó szélkerekeket, falucskákat. Miután megérkeztünk, a buszról leszállva már láthattuk túránk végállomását, a Pöllaubergi Mária Kegytemplomot.
A hegyet megmászva csodálatos táj tárult a szemünk elé, ami magába foglalta a völgyben lévő Pöllau városát, a környező hegyeket. Elszórtan szarvaskörtefákat is láthattunk. A legöregebb szarvaskörte-fák, többnyire fasorokban vagy elszórtan ültetve - már 200 évesek! Ez a különleges gyümölcs egy ősi stájer körtefajtától származik, melynek neve a német "ősz" - "Herbst" - szóra vezethető, amiből az idő során a "Hirsch" lett, vagyis magyarul "szarvas".
Stájerországban egyedül a Pöllau- völgyben maradt meg nagyobb körtefa állomány ebből a fajtából. A helyi gazdák nagy szakértelemmel és sokéves tapasztalattal készítenek a körtéből pálinkát, ecetet, lekvárt, aszaltkörtét. Csapatunk tagjai be is vásároltak a kész termékekből.
A templomnál rövid pihenőt tartottunk, majd továbbindultunk a túraútvonalunkon. Utunk nagyon szép erdő és az ott lévő hegyi házak között vezetett.
Visszaérve Pöllauba, megcsodálhattuk a hajdani Ágostonrendi Kanonoki Apátság épületét és a városkát.
A változatos terepen lévő több mint 10 kilométer legyőzése után, hazafelé nótaszóval búcsúzunk az Alpoktól.

Horváth Hajnalka
DPSE Soproni Sportkörzet

[ képgaléria megnyitása..]