[2011. 08. 13] Természetjáró találkozó Esztergomban

Már 49. alkalommal találkozhattak az ország postás és távközlési dolgozói közül azok, akik kirándulni vagy erejüket-ügyességüket-természetismeretüket másokkal összemérni szerették volna. Ezúttal Esztergom központtal került megrendezésre a természetjáró találkozó, amelyet a szokásos kirándulásokon és túraversenyen kívül idén városismerkedő verseny is színesített. Az előzetesen benevezett 63 csapat ezúttal köves ösvényeken és sáros utakon küzdhetett meg a Pilisszentkereszttől délre eső tereppel, a rendezők által kitalált feladatokkal, a ravaszul elhelyezett ellenőrző pontokkal és egymással.

Családunk ezúttal egy négyfős csapattal állt rajthoz a legkönnyebb versenyszámban, ami az időjárás és a terep miatt így is épp elég nehéznek bizonyult. Induláskor nem volt eldönthető, hogy mennyire kell esőálló ruházat, így az a hátizsákba került. A rajtot követő pár percben aztán eleredt az eső, áztatva a térképet-túraleírást-ellenőrző kartont. Még az első ellenőrző pont előtt ideges darazsakba botlottunk, melyek a csapat két tagját is veszélyesnek ítélték, ezért megcsípték. Most aztán jól jött az eső, nem kellett különösebben borogatni a szúrások helyét, lelohadtak a folyamatos áztatástól. A közjáték ellenére sikeresen megoldottuk az első ellenőrző pont kiválasztását (már itt kettő közül kellett a helyesnél igazolni ott jártunkat), majd folytattuk a túrát. Később még két helyen találkoztunk hasonló megtévesztési szándékkal, közben az ötödik ellenőrző pontnál elértük a túra legmagasabb pontját, mindvégig esőben, kisebb-nagyobb csúszós kövekkel borított ösvényeken haladva. A vízszintes részeken aztán széles dózer úton és sima erdei utakon haladhattunk, a térkép alapján már nem volt több emelkedő, így azt gondoltuk, hogy túl vagyunk a nehezén. A terepi távolságmérést követően kezdődött a lejtős rész, ahol vendégmarasztaló sár fogadott bennünket, így még volt mit erőlködnünk. Közben olyan tereptárgyak látószögét kellett volna pontosan megmérnünk, amelyek a leereszkedő felhők és a közbeeső völgyből felszálló füst miatt alig látszottak (lehet, hogy nem is azt mértük, amit kellett volna). Végül a 12. állomáson megkaptuk a totót, amit a célban kellett leadnunk. Örültünk, hogy nincs több megpróbáltatás, leszedtük a sarat amiről tudtuk, majd elindultunk Esztergomba.
A csapat fiatalabb része szépen elaludt az autóban, végigaludták az ebédidőt is. Így csak öt órakor kezdhettük meg a várossal ismerkedő versenyt, melynek során egy vaktérképen bejelölt helyeken kellett 17 kérdéscsoport kérdéseit megválaszolni. A gyerkőcök bírták, végigcsinálták a két és fél órás városi kóborlást a közel 3 órás erdei túrázgatás után. Feltehetően ez kicsit változatosabb volt nekik, hiszen érdekes épületeket, szobrokat láthattak, cukrászdát is fel kellett keresni, meg persze volt útközben pár játszótér is. Sajnos a késői indulás miatt két helyre már nem jutottunk el a 18-ból, így is csak negyed 8 után tudtuk leadni válaszainkat. Mindenesetre körülnéztünk Esztergomban, ami nemcsak a Bazilikából áll, sok kis érdekes dolog, emlék, látnivaló van elrejtve a kis utcákban is.
Ezután rendbe szedve magunkat vártuk az esti eredményhirdetést. A városismeretnél a hiányzó (5 pontot érő) feleletek nagyon hiányoztak, 4 ponttal lemaradva a győztestől a 10. helyen végeztünk. A délelőtti túraversenyen jobban szerepeltünk: a csapat (immár harmadik alkalommal egymás után) második lett (sajnos egy héttel a verseny után sem tudjuk még, hogy miben voltunk ügyetlenebbek másoknál), a gyerekeknek még a kapott kupával is volt erejük táncolni.
Ezt a hazaindulás követte, otthon sikerült gyorsan túlesni a fürdésen és egyebeken, majd ágyba bújni. Tizenharmadik részvételünk nem bizonyult balszerencsésnek, jövőre az ötvenedik találkozót rendezik, tervek szerint a Budai-hegységben. Ha rajtunk múlik, akkor ismét rajthoz állunk, reméljük egyre több postás munkatárs társaságában.

Márkus Attila
Kelet-magyarországi Postás SE


"Mérjük meg a két szélső torony látószögét."


A felfelé vezető út elején, esőkabát kiosztás.


Célba értünk, csapzottan, jóleső fáradtsággal.


A harangokat megtaláltuk, viszont nem volt a kérdések között.


Estére már csak-csak elfáradtak a kicsik is. A kapott pólót pedig nem adják vissza, hiába nagy rájuk.